Aunen Sali

 
 
Aunen Salin historiikki

 
Aune ja Antti Kulmalan rahasto oli jo vuosien ajan tuottanut monenlaista virkistystä ja elämän iloa Kurjenmäen vanhainkodin asukkaille, tilapäishoidettaville ja päiväkävijöille. Vuoden 2007 huhtikuussa saatiin jättipotti: pidettiin Aunen Salin avajaiset, joissa lahjoittaja Aune Kulmala itse leikkasi salin ovelta avajaisnauhan. Rahaston varoilla oli kunnostettu ykköskerroksen keskitila kuntosaliksi sopivaksi. Kuntosalilaitteista oli pyydetty tarjoukset, joista fysioterapeutti Elina Salosen ammattitaidolla valittiin huonosti liikkuville ja apuvälineitä käyttäville parhaiten soveltuvat laitteet. Alun alkaen käytössä on ollut jalkaprässi, rintalihaslaite, lonkan loitonnuslaite, tasapainolauta, polkulaite, käsipainot, puolapuut, tanko ja peili sekä pienempiä välineitä, kuten hernepussit, kepit, venyttelyalustat, pallot ja vastuskuminauhat.  Yksivuotisjuhliin vuonna 2008 hankittiin vielä selkälaite.

 
Kuntosalin vetäjinä toimivat alussa fysioterapeutti Elina Salonen ja kuntohoitaja Eija Mäkipää, tällä hetkellä lähihoitaja Seija Kallio. Vanhainkodin lähes koko henkilökunta koulutettiin avustamaan vanhuksia salilla. Henkilökuntaa kannustettiin myös itse vapaasti käyttämään kuntosalia. Käyttäjiä olivat vanhainkodin asukkaat, tilapäishoidon ja päiväosaston asiakkaat, ulkopuoliset kävijät ja veteraanitalon asukkaat. Hämeenkyrön kunta oli vuosien mittaan mukana erilaisissa tutkimushankkeissa, esim. 80+, Sisua salilta ja Tarmoa arkeen. Tutkimusten yhtenä osuutena oli selvittää liikunnan lisäämisen vaikutusta vanhusten arjessa selviytymiseen. Näissä hankkeissa hyödynnettiin Aunen Salia. Liikuntaryhmiä järjestettiin eri puolilla pitäjää asuville vanhuksille, jotka kuljetettiin kahdesti viikossa Kurjenmäelle muutaman viikon ajan.
Kuntosali otettiin innostuneesti vastaan, vanhimmat käyttäjät olivat yli 100 -vuotiaita.

 
Tällä hetkellä Kurjenmäkikodin Aunen Salilla käy kahdesti viikossa ulkopuolisia eläkeläisiä. Heille tarkoitetut vuorot keräävät vuodesta toiseen motivoituneen joukon pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan. Ohjattu kuntosali on joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 14- 15 palvellen uusia kävijöitä. Elämä ja Aurinkoklubin kävijöistä muodostuu yhteensä seitsemän ryhmää, jotka  osallistuvat Seija Kallion johdolla kuntosalille viikoittain. Kurjenmäkikodin jaksolaisten kuntosalikäynnit toteutetaan ohjatusti. Aunen Salille hankittiin 2013 MOTOmed polkulaite, joka mahdollistaa sekä käsi- että jalkaharjoittelun ja on enimmäkseen Kurjenmäkikodin jaksolaisten ja asukkaiden käytössä.

 
Aunen Salin historiaa muistelemassa
Hannele Hietanen, Elina Salonen
Eija Mäkipää ja Seija Kallio
 
Tervetuloa kuntoilemaan!
 
Kuntosali on arkisin kovassa käytössä 
 
Aunen Salilta

käyttäjiä odotellessa

liikunnan iloa :)
 

laitteen testausta

käsiharjoittelua

kunto- ohjelmaa suorittamassa
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti